© Regina Kaušienė, 2015
© Jūratė Paukštienė, 2015
Iliustracijos:
www.shutterstock.com nuotrauka / ID 182350010 © gnomeandi;
www.shutterstock.com nuotrauka / ID 109149644 © Ivaylo Ivanov
© UAB „Šviesa“, 2015
© Ugdymo plėtotės centras, 2015
Valgomoji druska yra kristalinės sandaros medžiaga, kasdien naudojama virtuvėje. Be jos maistas dažnai yra prėskas.
Sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad valgomosios druskos vartojame per daug. Net nepagalvojame, kad jos natūraliai yra maisto produktuose. Didžiausias druskos šaltinis gamtoje yra druskingi vandenys (vandenynai, jūros, ežerai, požeminiai vandens telkiniai), be to, druska kasama karjeruose ir šachtose.
Lietuvoje nėra druskos gavybos pramonės, todėl druska tiekiama iš užsienio. Ji naudojama ne tik maisto, bet ir chemijos pramonėje natrio šarmui, chlorui, vandeniliui, natriui gaminti. Šlapiu natrio chloridu ar jo mišiniu su smėliu žiemą barstomi keliai, kad ištirptų ledas ir būtų saugiau važiuoti.